Podkovářský seminář 2015

20.03.2015 08:00

Rok se s rokem sešel a opět, jako už je tradicí, se v Jaroměři na Střední škole řemeslné, konaly podkovářské dny. Jde o několikaletou tradici setkání českých a zahraničních podkovářů společně s příznivci řemesla za účelem osvojení si nových poznatků, tipů a získání zkušeností.

Seminář se konal ve dnech pátku a soboty (20. 3. – 21. 3. 2015) v prostorách střední školy řemeslné a o program, který byl opravdu bohatý, se postaral pan Karel Kysilka a jeho vynikající team spolupořadatelů.

Účastníků bylo mnoho a všichni sdíleli entusiasmus v získávání nových informací. Hlavní přednášku měl připravenou Irský podkovář Paul Robinson – mistr světa z Calgary 2008 a člen irské podkovářské reprezentace. Přednáška byla zaměřená na anatomii končetin koní, růst rohoviny a případovou studii několika koňských pacientů. Tlumočení z anglického jazyka do českého, v pátek a v sobotu zajistil Pavel Komárek.

Program byl doplněn nákupem u prodejců: P. HORÁK s.r.o., Eva Rydelová, Podkovy Pokorný, Jiří Poddaný a přítomen byl rovněž zástupce firmy Mustad Christopher Müller.

V odpoledních hodinách už na place byl připraven první kůň. Naštěstí nám počasí přálo a tak bylo možné koně okovat v krásném zázemí objektu školy na čerstvém vzduchu. Celý proces podkování se nesl v příjemném tempu, kdy Paul nechal koně předvést, zkonzultoval s účastníky dynamické a statické posouzení koně a poté přišlo na řadu samotné podkování. Nakonec spolu s otevřenou diskuzí koně nechal opět provést a pohyb řádně zkontroloval.

Po podkování program nekončil a disekce končetiny koně, společně s důrazem na všechny vnitřní struktury kopyta provedl pan doktor MVDr. Rostislav Hyksa.

Následovala večerní diskuze, jak jinak než ve večerním podniku spolu s pořadateli a přednášejícími.

Ráno bylo pro některé účastníky krušné vzhledem k prodloužení „večerní diskuze“ :-D do ranních hodin. V 8:30 ráno byla většina zúčastněných na place a mohlo se pokračovat další přednáškou, tentokrát prezentovanou panem doktorem MVDr. Zdeňkem Žertem na téma: „Částečná a trvalá fixace pately (čéšky)“, jejíž diagnostiku prakticky předvedl na dalším, poté podkovaném, koníkovi.

Přišla řada na mladší a práce se znovu ujal Paul Robinson a celé posouzení a podkování, tak, jako předchozí den, zopakoval. Po obědové přestávce, pro nás následovala malá siesta, kdy Paul předvedl výrobu dvou ortopedický podkov, modifikací podkov a spoustu užitečných rad a tipů jak pří podkování při minimálním pracovním úsilí udělat velkou změnu k dobrému.

Za sebe a určitě i za ostatní bych chtěl velice poděkovat všem pořadatelům a přednášejícím, protože Podkovářské dny 2015 se velice vydařily, jak po obsahové stránce, tak po stránce úžasně pozitivní atmosféry a rovněž za čest, tlumočit na semináři. Děkuji autorovi rovněž za videa, jejichž odkazy najdete pod článkem společně s fotkami ze semináře. Příští rok na viděnou!! :-) :-)

 

Pavel Komárek

 

Odkazy na videa:

https://www.youtube.com/watch?v=nAdj3ruJXhY

www.youtube.com/watch?v=vJtnlHGbxXw

Christopher Müller

zleva: Pavel Horák a Christopher Müller

MVDr. Zdeněk Žert

zleva: Pavel Komárek a Paul Robinson

MVDr. Rostislav Hyksa

foto:

Karel Kysilka

Beata Niedziela

—————

Zpět