Workshop Plastové podkovy - Komorovice

08.10.2018 10:18

 

Jižně od Humpolce na dohled od silnice číslo 34 a vesničky Komorovice se do téměř mrazivého rána středy 26.září probouzel malebný statek Na Radosti. Právě tam se uskutečnil pod patronací internetového obchodu www.plastovepodkovy.cz první seminář společnosti Glue-u Adhesives v České republice o moderních postupech a trendech v podkovářství.

 

Ještě než unavené léto zcela prohřálo koně ve výbězích kolem, přes dvacet zájemců se zaujetím naslouchalo přednášce zástupce holandské společnosti Petra Lootse. Anglický výklad díky své osobní zkušenosti v podkovářství odborně překládal Pavel Komárek. V dopolední části se tak bylo možné seznámit s celou škálou produktů firmy Glue-U. Paletu nejvyspělejších silikonových a polyuretanových výplní a akrylátových tmelů pro terapeutické i kosmetické opravy kopyt střídaly speciální lepidla určená pro „kování bez hřebíků“.

 

Jistě se každý podkovář již setkal kopytem, které by bylo vhodné okovat, ale stav kopytní stěny to neumožňoval. A právě prezentace postupů „kování“ bez použití hřebíků byl hlavní lákadlem semináře, který přilákal i takovou legendu podkovářství jakou je bezpochyby pan Kysilka.

 

Důkladné očištění a úprava kopyta, příprava a aplikace lepidla, rychlosti tvrdnutí či praktické triky byly stále však jen teorii slov, které však účastníci semináře měli brzy překovat ve skutečnou praxi. Potřebné síly zkusit něco „nového“ v reálných podmínkách praktické odpolední části dodal oběd a duchovní klid přinesla krátká přednáška paní Olgy Dubové z Energie rostlin o Bachových esencích. Hledaní harmonie přírody a vůni květin však záhy vystřídalo hřmění kovadliny a zápach akrylátových lepidel.

 

Po počátečních rozpacích se podkovářské práce pod odborným dohledem pana Lootse chopila trojice nejsmělejších. „Pokusná“ kobylka, s diagnózou povolených vazů  a podotrochlozy , hrdinně stála v hloučku přihlížejících, kteří zvídavě sledovali trimujícího překladatele i mistra odborného výcviku v učebním oboru kovář - podkovář aplikujícího polyuretanovou výplň.

 

Odpolední praktická ukázka vlastností produktů holandské společnosti Glushu a odborného výkladu byly bezpochyby tím nejlepším zakončením i přínosem všem účastníkům tohoto semináře. Pevně věříme, že i napříště se najde dost zájemců ochotných rozšířit si své profesní vědomosti dovednosti v oblasti, tak zdánlivě vzdálené podkovářství jako jsou nalepovací kompozitní podkovy.

 

 

—————

Zpět