Podkovářský workshop Ostrava 2014

24.10.2014 21:14

Podkovářský workshop Ostrava 2014

„Vstávejte chahaři!“. Tato slova doprovázela probuzení do krásného, slunečného, červnového rána na východním území naší republiky. Tento den a den následující (27. a 28. 6.) se měl a také se odehrál mezinárodní podkovářský workshop, zajištěný firmou Werkman, pro členy i nečleny podkovářského společenstva v areálu Jezdeckého klubu Baníku Ostrava.

Tak jako minulý rok se o skvělou organizaci a hladký průběh programu postaral Petr Míček, který rovněž zajistil koňské pacienty, prostor pro podkování a občerstvení. Na celkovém chodu semináře a zajištění pořadatelských subjektů se podílela jeho pravá ruka - Karel Kirschner.

Po vydatné snídani se první přednášky, o čtení rentgenových snímků, základů orientace a jednotlivých ukazatelů, ujal MVDr. Ján Mach. Jeho přednáška se vyvedla na výbornou, i když originální program tuto lekci vůbec neobsahoval. Pan doktor byl požádán o doplnění tohoto programu z důvodu zpožděného příjezdu ostatních přednášejících, jejichž původní očekávaný příjezd byl avizován na ráno.

Kolem 12. hodiny odpolední se na scéně objevil černý automobil a vše už pokračovalo podle plánu. Úvodní slovo pronesl Reian Werkman a seznámil nás rovněž s programem svých kolegů. Aart Bloom se poté věnoval prezentaci o vzdělávání holandských podkovářů a jejich vzdělávacím systému. Hlavní přednášky se ujal Rob Pinkey z Austrálie se zaměřením na základy správného podkování, ukázku velkého tlaku a napětí při skoku, zobrazení biomechaniky a jednotlivých prvků udržení koně ve zdravém stavu.

Poté následoval samotný workshop doplněný nákupem u prodejců: Eva Rydelová, Jiří Pokorný a zástupci firmy Weiss včetně pana Weisse osobně.

Předvedení koní, analýza chodů, postojů, RTG a odborná rada zahraničních kolegů (nejčastěji Aarta Blooma a Roba Pinkeyho) byla standartní procedurou každého podkování. Účastníky podkování byli členové společenstva a naši zahraniční kolegové, kteří odborně a aktivně asistovali při každém podkování. Koňských pacientů bylo skutečně mnoho a rozhodně zde nebyla nouze o problematické případy.

Ještě ten večer, po odchodu několika spokojených klientů se Peťa Míček opět postaral a zajistil skvělou večeři, kterou si všichni velice chválili, a pak následoval společenský večírek s volnou diskusí a zábavou. Díky našim kolegům a kolegům ze zahraničí se večerní zábava velice vydařila a ukázalo se, že hudba nás všechny sbližuje. Sociální pracovnice nebyly přítomny, i když tato výtka byla několikrát připomínána .

Následující, opět nádherné ráno, začalo výrobou podkovy, kterou předvedl Rob Pinkey a celý následující den, asi do 15 hodin se nesl v příjemném tempu dalšího podkování, již za účasti MVDr. Marka Mecha.

Odpoledne pro nás byl připraven další vynikající program v Ostravském důlním komplexu Landek, kde bylo k vidění velké množství originálních strojů, dýchacích přístrojů a různých dalších zařízení. Za odměnu jsme poté „zfárali 660 metrů pod zem“ a místní horník nás proved hustou spletí štol.

Za sebe, i za své kolegy bych chtěl velice poděkovat a věřím, že příští rok se opět sejdeme na tak dobře připraveném a v přátelském duchu uskutečněném semináři.

 

Video - výroba podkovy - Rob Pinkey

https://www.youtube.com/watch?v=BPJ5TxzHsfA&feature=youtu.be

www.youtube.com/watch?v=Qc67Whi7tJs&feature=youtu.be

www.youtube.com/watch?v=2MenR6U560k&feature=youtu.be

 

Autor: Pavel Komárek

_____________________________________________________________________

 ____________________________Večerní zábava____________________________

 

 

foto:  Przemek Głos

—————

Zpět