Podkovář specialista

04.09.2013 21:35

 

Vážení kolegové a návštěvníci našich stránek,

 

v dubnu letošního roku jsem obdržel od Ministerstva zemědělství autorizaci pro profesní kvalifikaci „ Podkovář specialista “.

Co to znamená? V podstatě jde jen o to, že podkovář, který má zájem o složení mistrovské zkoušky nemusí nutně žádat o zkoušku u Živnostenského společenstva podkovářů, ale má volbu.

Co tato zkouška přináší? Jedná se o to, že byla soustavou Národního vzdělávání do našeho povolání znovu navrácena „ Mistrovská zkouška “. Ve své podstatě půjde do budoucna o to, že nemocné a silně deformní končetiny bude smět ošetřovat Podkovář specialista za přímého dohledu veterinárního lékaře.

Zbývá pro nás jediné. Jaké v nebližší době nastavíme mantinely pro uchazeče, který bude mít zájem o složení této zkoušky. Nejenom, že bude stanovena minimální délka praxe, ale uchazeč bude předkládat dokumentaci své práce v této oblasti. Ke zkoušce by měl prostudovat i doporučenou odbornou literaturu.

Některým kolegům se tyto slova mohou příčit, ale zůstane jen na nás, jaké dodáme této odbornosti vážnosti, a proto pro ni musíme nastavit jasná pravidla.

 

Kysilka Karel

—————

Zpět