Musíme si tyto urážky jako kvalifikovaní, dlouholetí podkováři nechat líbit ???

04.12.2012 18:06

Situace v péči o kopyta koní je velmi neutěšená. Požadavkům na vzdělání podkovářů podle standardů EU odpovídá pouze několik podkovářů v ČR. Velká část podkovářů nemá téměř žádné odborné vzdělání a pracuje na základě absolvování pochybných rychlokurzů a živnostenských listů vydaných na pomocné práce v zemědělství z doby, kdy podkovářství spadalo pod strojírenství a bylo považováno za živnost volnou. Neabsolvují žádné následné vzdělávání pro zvýšení své kvalifikace a seznámení s novými trendy v podkovářství. Rovněž tak skupiny samozvaných “kopytářů” zastupující různé metody úpravy bosých kopyt bojují mezi sebou a hlavně proti podkovářům. Bez dokladovaných pozitivních výsledků a především bez jakékoliv uznatelné kvalifikace.

 

Celý příspěvek naleznete v diskusi pod číslem 96 – autorka p. Michaela Kubištová

https://www.equichannel.cz/konec-neodbornym-upravam-kopyt

Pokud Vás také uráží tato pasáž zmiňovaného příspěvku, můžete psát přímo pisatelce na její maily:

misa.kubistova@gmail.com

misa.kubistova@seznam.cz

nebo volat na její telefon tel.: +420603228475

 

Připravil Kysilka Karel

Reakce Petra Soukupa

 

Vím že jste velká bojovnice za zájmy jedné konkrétní podkovářské školy a prosazování kvalifikace europodkováře.
Nelíbí se mi ale, že prosazujete zájmy jedné skupiny tak, že poškozujete prestiž podkovářů a řemesla jako celku.
Myslíte si, že vzdělávací standard „europodkováře“ je výrazně vyšší než standardní vzdělání podkováře získané u autorizovaných osob v ČR ?
Myslíte si, že běžný akreditovanou osobou certifikovaný podkovář by nesplňoval požadavky na standardy EU ?
V čem je ten rozdíl ? A proč když jste tvořili standard pro vzdělávání a získání certifikátu českých podkovářů, jste ho rovnou nenastavili tak aby vyhovoval i standardům EU ?
Není snad ČR členem EU s dohodami o vzájemně uznávané kvalifikaci?
Taky uznávám, že práce některých podkovářů nemá valné kvality.
To je ovšem podle mě stejné v každém oboru, od pekařů po lékaře, protože velmi záleží na vlastnostech konkrétních osob a už méně na tom jaké razítko mají na vysvědčení ze školy.
Co vám ale dává právo, takto veřejně plošně urážet většinu podkovářů v České republice?
Kdyby to napsal někdo kdo nemá přehled o oboru, tak by jsem se nad tím ani nepozastavil.
Ale od Vás ( I když jen interpretujete názory ing. Vinčálka, který podobný projev přednesl i na podkovářské konferenci v zahraničí.) tohle veřejnost bere jako vyjádření odborníka a rozhodně to nezlepší prestiž tohoto řemesla.
Od toho jak jsou podkováři vnímáni veřejností se odvíjí i to, jací lidé a kolik se k vyučení v oboru hlásí. Já myslím, že současná situace není nejlepší a není třeba jí ještě zhoršovat.
Sám jsem absolventem jak píšete „rychlokurzu“ v Jaroměři a mám platný certifikát podkováře od autorizované osoby. Podle mého názoru tento kurz není rychlý ani nenáročný.
Jistě znáte velmi dobře jaké jsou nastaveny podmínky pro získání vzdělání, protože jste na nich spolupracovali.
Jestli máte představu, že člověk když má zrovna volný víkend, přijde do Jaroměře a bez přípravy si udělá zkoušky a dostane certifikát, tak takhle to opravdu nefunguje.

Petr Soukup

—————

Zpět