Mistrovství Polských podkovářů v Jaszkowe

21.10.2013 21:01

Vážení kolegové

 

Ve dnech 5. a 6. října 2013 jsme  se  zúčastnili  podruhé Mistrovství Polských podkovářů v Jaszkowe. Již druhým rokem zde presentovali svou dovednost jak  absolventi Jaroměřského učiliště v učebním oboru kovář a podkovář, tak i absolventi kurzu profesní kvalifikace Podkovář.

Sice jsme díky nedostatečnému vysvětlení pravidel při podkování koní nezopakovali loňské umístění, jelikož nám chyběli body ze dvou hodnocených disciplín, ale zde nás zastoupil letošní polský absolvent kurzu podkováře který obsadil na svém prvním mistrovství pěkné sedmé místo.

V následující výrobě ortopedické podkovy však byla situace úplným opakem. Ač jsme zadání dostali necelý týden před odjezdem do Polska a nebylo kdy trénovat, znovu se ukázalo jak důležitý je  základ v kovářském řemesle. Bez většího tréninku jsme si odvezli čtvrté, páté, šesté a deváté místo v první desítce.

Doufáme, že pro příští rok dostaneme podklady pro soutěž s větším předstihem a celkově se alespoň vrátíme k roku 2012 ne – li své postavení ještě vylepšíme.

Tímto bych rád poděkoval Zdeňku Absolonovi, Ondřeji Beranovi, Petru Míčkovi, Jaroslavu Mikulovi, Tomáši Kverkovi,  Miloslavu Richterovi, Dawidu Plutowi a Przemku Glosowi za prezentaci českého podkovářství a jeho tradic v zahraničí.

Kysilka Karel

  

 

 

—————

Zpět